四川地区彝族英雄史诗《支格阿鲁》艺术特色

西昌学院彝文系 四川西昌615022

科研项目“彝族英雄史诗支格阿鲁文学研究”成果之一

Talking about Artistic Characteristics of the Yi People''''s Heroic Epic Jiger Air

云南、贵州、四川三省彝区各流传有一部支格阿鲁的英雄史诗。四川地区流传的《支格阿鲁》(彝文版)这部英雄史诗的独具特色的文学艺术形式承载,和表达十分丰富而不可替代的思想内容,特别是其宏伟壮丽而巧妙的结构形式、匠心独运的语言艺术和神奇浓厚的神话色彩为这部巨作最突出的艺术手段。

The Yi people's heroic epic Jiger Air is spread all over the Yi area. The heroic epic has its own unique style of literary art and abundant ideas. The style of its structure, its linguistic art makes this heroic epic unusual and worth reading.

何刚.四川地区彝族英雄史诗《支格阿鲁》艺术特色[J].西昌学院学报(社会科学版),2004,(4):158-161.

• 最后修改日期:2004-09-13
  • 在线发布日期: 2017-08-25